Vivendi

Bewonerssociëteit Bohemen, Waldeck, Meer en Bos en Kijkduin

Toegang gratis, tenzij anders vermeld.

VIVENDI is een sociëteit voor bewoners in Loosduinen. Tweemaal per maand worden tot en met september 2018 in de kantine van Wings, Mozartlaan 195, ontmoetingsbijeenkomsten gehouden met een inhoudelijk thema. Daarnaast worden excursies en uitstapjes georganiseerd. Vivendi is een activiteit van de Stichting Amadeus.

Vanaf oktober 2018 wordt VIVENDI georganiseerd in voorheen de Bethelkerk aan de Händellaan, waar een  wijkontmoetingscentrum met maatschappelijke en culturele activiteiten gevestigd wordt. 

Het VIVENDI-team bestaat uit vrijwilligers en wijkbewoners: Nellie Spaans, Ruth Willems, Willy Geitenbeek, Ron van Offeren, Paul Willems en Inge Camfferman.

Komende activiteiten

 

Programma september t/m december

Locatie Kantine Wings, Mozartlaan 195:

dinsdag 11 september - 14.00 uur - Muziek met John Swaab, muziekentertainer - Bekende filmthema's

dinsdag 25 september - Uitstapje Rotterdam (ca. 11.00-17.00 uur) - Eigen bijdrage € 10,-.

Locatie Amadeus (voormalige Bethelkerk), ingang Traviatastraat 25:

dinsdag 9 oktober - 14.00 uur - Workshop Mozart met Diana Hartong-Zaki, musicologe

maandag 15 oktober - (9.00-18.00 u, incl. lunch) - Uitje met de Museum Plus Bus - Bezoek aan Joods Museum Amsterdam. Speciaal ook toegankelijk voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of rollator

dinsdag 16 oktober - 14.00 uur - Storyteller, een indringend verhaal - Gastspreker Jan van der Mast

dinsdag 23 oktober - 14.00 uur - Haagse Iconen

donderdag 25 oktober - 14.00 uur - Weerbaarheidstraining

dinsdag 6 november -   14.00 uur - Optreden door Haagse amateurs

dinsdag 20 november - 14.00 uur - De straat waarin wij wonen

dinsdag 4 december - 14.00 uur - Mozaïek maken voor gebouow Amadeus

dinsdag 18 december - 14.00 uur - Kerstviering met diner - Eigen bijdrage € 7,50

Aanmelding voor excursies, uitstapjes en speciale bijeenkomsten met catering.

--------------

VIVENDI is een sociëteit voor bewoners in het stadsdeel Loosduinen. De activiteiten vinden op dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 u plaats. Tot en met september zijn we te gast in de kantine van Wings, Mozartlaan 195. In oktober verhuizen de Vivendi-activiteiten naar Amadeus (v/h Bethelkerk) aan de Mozartlaan, ingang Traviatastraat 25.

Deelname aan de Vivendi-activiteiten is gratis. Voor speciale bijeenkomsten met catering of uitstapjes wordt een eigen bijdrage gevraagd. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud.

VIVENDI is een activiteit van de stichting Amadeus ontmoeting&activiteiten, vanaf juli 2018 gevestigd in de voormalige Bethelkerk aan de Mozartlaan.

--------------

Terugblik

26 juni - Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race is de langste en zwaarste zeilrace ter wereld. In juni eindigt deze legendarische race voor het eerst  in Nederland en wel in Scheveningen, waar de haven volledig in het teken van zeilen en watersport staat. Vivendi verzorgde op dinsdag 26 juni een uitje naar dit evenement. Deelname was gratis. Er werd voor vervoer gezorgd. Het bezoek aan der Vovo Ocean Race wertd georganiseerd door  Ron van Offeren van het Vicvendi team.

 

Tai Chi, demonstratie en oefeningen

Op dinsdag 19 juni gaf Judith van den Boogaard een demonstratie van verschillende vormen van de eeuwenoude Chinees bewegingsleer zoals Chi Gong of Tai Chi. Aan de hand van eenvoudige, rustige oefeningen konden de aanwezigen de bewegingen zelf ervaren. Ruth Willems van het Vivendi-team had de middag georganiseerd.

Hieronder een aantal foto's van de middag om nog even terug te kijken.

Uitstapje 'Haags Rondje'

Op zaterdag 9 juni organiseerde Vivendi een Haags Rondje: een boottocht door de Haagse grachten met De Ooievaart en een afsluitend drnakje in The Penthouse met een prachtig uitzicht op onze stad. Het uite was met 25 deelnemers volgeboekt.

Hieronder een kleine impressie van de  middag.

 

 

Spaanse Middag met Live Flamenco 

 

Het programma bestod uit een demonstratie en workshop Flamenco dansen door dansschool Masflamenco van Mascha Meijman. Alle aspecten van de flamenco kwamen aan bod: voetenwerk, arm- en handtechnieken, en het klappen (palmas). Ook werd aandacht besteed aan achtergrond en inhoud van de Flamenco. De dans werd live begeleid door een flamencogitarist. En, er waren tal van enthousiaste dansers die de eerste stappen zetten op de Flamenco-dansvloer. Na afloop waren er Spaanse hapjes en sangria. Het was een bruisende Spaanse middag!

 

Dicht bij Huis

Op dinsdag 29 mei 2018 organiseerde Vivendi een informatiebijeenkomst waarop organisaties aanwezig waren waar een beroep op gedaan kan worden als dat nodig is. U vindt de informatie in het https://bethelblijft.nl/_files/200000458-cc1c6cd14f/Boekje%20Dicht%20bij%20Huis.pdf en https://bethelblijft.nl/_files/200000459-d1ee1d2e84/Klusjesman.pdf.

      

Terugblik Vivendi-activiteiten

Op 15 mei organiseerde Vivendi een Franse middag met een presentatie door Ron van Offeren, en natuurlijk Franse hapjes en wijn.

Op 24 april hield Inge Camfferman een lezing met PowerPoint over de hofjes in Den Haag. Deze zomer wordt nog een Hofjeswandeling als Vivendi-excursie georganiseerd.

 

Afbeeldingsresultaat voor hofje den haag

Bezoek aan voorstelling Paul van Vliet

Op zondag 15 april hadden we opnieuw een uitje: de voorsteling Paul van Vliet, Alleen op Zondag in de Koninklijke Schouwburg. In een uitverkochte zaal genoten we van de one man show en zagen Paul van Vliet in volle glorie op het toneel aan het werk met een mix van humor en persoonlijk liedjes, en muzikaal bijgestaan door Klaas van Dijk aan de piano.

Bezoek aan Urban Farmers

Op zaterdag 14 april bezochten we Urban Farmers aan de Televisiestraat in Den Haag. We kregen een rondleiding met tekst en tuitleg over het bedrijf. Urban Farmers is met 1200 m2 de grootste 'rooftopfarm' van Europa. Gekweekt worden er gronte, fruit en vissen. Urban Farmers werkt met een circulaire productie. Dat betekent dat wateren grondstoffen steeds weer opnieuw gebruikt worden. ook worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. Omdat vissen en planten gevoelig zijn voor bacterieën moesten we beschermende kleding aan. 

Hieronder een aantal foto's (foto's Inge Camfferman):

 

 

Optreden koor/orkest International School of The Hague

Op 10 april traden het koor en orkest van de International School of The Hague op voor de deelnemers aan de Vivendi-activiteiten. Het optreden was een succes en werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd. Er wordt zowel klassiek als pop gespeeld en gezongen. De foto hieronder zijn van Ron van Offeren.

Mattheus Passion Centraal

Op 27 maart hield Hans van der Maas een lezing over de MattheusPassion, hét oratorium van Johann Sebastan Bach. Verschillende versies van de Mattheus werden toegelicht en beluisterd. En wie nog wil nagenieten ... luister naar: https://www.youtube.com/watch?v=xpDqYBr6fX0

 

Lezing Ghana, Togo en Benin

Op 13 maart hield Inge Camfferman een lezng met Power Point over de Afrikaanse landen Ghana, Togo en Benin. Ruim 50 wijkgenoten namen deel aan de middag. Ingegaan werd op de verschillende culturen, de vodoo, dans en muziek en de manier van leven.

Excursie Muzee

Op zaterdagmiddag 17 februari namen twintig wijkbewoners deel aan de Vivendi-excursie naar Muzee in Scheven. Een enthousiaste gids leidde ons rond door de collectie van het oude vissersdorp Scheveningen en de cultuurhistorische collect. Zie voor een fotoimpressie hieronder.

Italiaanse middag

Op dinsdagmiddag 13 februari stond Italië centraal: de geschiedenis, cultuur, natuur, het dagelijks leven en de culinaire zaken. Na een powerpoint met een vogelvlucht door Italië volgden Italiaanse hapjes en een glaasje wijn. De middag werd door circa vijftig bewoners bezocht. Er was veel gezelligheid.

Café Doodgewoon: In Dialoog over leven en dood

 

Op dinsdag 23 januari werd biij Vivendi een Café Doodgewoon georganiseerd. Er waren circa 40 deelnemers.Denken en praten over doodgaan is voor velen niet makkelijk. We staan allemaal nog midden in het leven. Dan is praten over de dood lastig. Toch is het handig om tijdens je leven al het een en ander te regelen. Dat kan nu rust geven en later de ruimte om de laatste levensfase echt te beleven. 

Onder begeleiding van een speciaal getrainde gespreksleider werden drie dialoogtafels ingericht, waarbij in kleine groepjes gedachten en ervaringen werden uitgewisseld.  

Eveneens aanwezig was Mr. Helene Vooys, nalatenschapsjurist. Zij gaf informatie over de rol van een nalatenschapsjurist. Deze biedt deskundige hulp en advies bij de voorbereiding en afwikkeling van een nalatenschap, geeft juridisch, fiscaal en
financieel advies en praktische ondersteuning. Ook kan een nalatenschapsjurist optreden als gevolmachtigde, bewindvoerder, vereffenaar, professioneel executeur en mentor.

Kerst bij Vivendi

Op dinsdagmiddag 19 december werd in een feeselijke stemming een kersviering georganiseerd waarbij Christmas Carols ten geore werden gebracht en het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes werd voorgedrsgen. Het was een zeer geslaagde middag waar meer dan dertig wijkbewoners aan deelnamen. Wijkbewoonster Marjan de Vries had de lekkernijen verzorgd. Zie hieronder een foto impressie.

Bezoek Loosduins Museum

Op 9 december organiseerde Vivendi een bezoek aan het Loosduins Museum De Koorenschuur. De rondleidingen werd verzorgd door Corrie Hoekstra en een medewerker. Bijna 20 bewoners namen deel aan de middag. Gezien de capaciteit van het museum werden de deelnemers opgeslitst in groepjes. Hieronder een foto impressie.

 

Sinterklaasviering

Afbeeldingsresultaat voor sinterklaas

Dinsdag 5 december hield Vivendi een Sinterklaasviering. Het was een gezelllige middag in aanwezigheid van Sinterklaas en Piet. En wie zoet was geweest, kreeg een cadeautje.

Bouwplannen Loosduinen

Afbeeldingsresultaat voor hijskraan

Op dinsdag 21 november - 14.00 uur werden de verschillende bouwplannen in Loosduinen gepresenteerd. Circa 170 buurtbewoners woonden de bijeenkomst bij. Gestart werd met de plannen voor Kijkduin-Bad door Eric van Baarsel, voorzitter Stichting Bewonersbelangen Kijkduin. Inge Camfferman, bestuurlid Bethel Blijft/coördinator Vivendi, ging in op de andere bouwplannen die in onze wijk gestart zijn of op 'de rol' staan: Schepaenatjesduin, Finest of Ockenburgh, Zuiderduinen, Narcislaan, Ontmoetingskerk, Wings, Bethelkerk en de Driehoek Loosduinen. Zie voor een overzicht: https://bethelblijft.nl/_files/200000353-6205b6300f/Bouwplannen%20Kijkduin%20e.o.pdf.

 

Archief centraal bij Vivendi!

Op 7 en 10 november stond bij Vivendi 'het archief' centraal. Muf en saai? Helemaal niet! Op 7 november hield Coos Wentholt (historica en archivaris) een boeiende toelichting op het HaagsGemeentearchief en de geschiedenis van Loosduinen, en op 10 november was een excursie georganiseerd naar de tentoonstelling De Wereld van de VOC bij het Nationaal Archief.

 


 

Indische middag

Afbeeldingsresultaat voor yvonne keuls

Op dinsdag 24 oktober 2017 hield Vivendi een Indische Middag met Indische hapjes en buffet en een voordracht door Yvonne Keuls. De kantine van WINGS zat bomvol. Ruim tachtig wijkbewoners luisterden ademloos naar de voordracht van Yvonne Keuls over het wel en wee rond haar moeder naar aanleiding van haar boek Mevrouw mijn moeder, en de wederwaardigheden rond de Indische tantetjes. Hieronder een foto impressie.

Levensfilm

Dinsdag 10 oktober gaf Ida Does een toelichting op het maken van een professionele Levensfilm. Ida Does maakte o.a. de volgende documentaires: Sporen van Smaragd, Vrede - Herinneringen aan Anton de Kom en Amsterdam, sporen van Suiker. De twee laatste documentaires zijn voorbeelden van een Levensfilm. De documentaire Amsterdam, sporen van suiker werdop 1 juli 2017 uitgezonden via NPO2 en draait van 13 t/m 16 oktober in het Filmhuis in Den Haag: https://www.filmhuisdenhaag.nl/agenda/event/amsterdam-sporen-van-suiker-2. De film is ook te zien via Uitzending Gemist: https://www.npo.nl/amsterdam-sporen-van-suiker/01-07-2017/VPWON_1275505.

Informatie betreffende het laten maken van een Levensfilm: t. 06-11256696. e-mail: info@idadoes.nl, internet: www.mijnlevensverhaalopfilm.nl. Zie ook: file:///C:/Users/Inge/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/YJFFBZG9/Ida%20Does%20Den%20Haag%20Centraal.pdf  

Excursie Mauritshuis

Op zaterdag 30 september organisaeerde Vivendi een excursie met rondleiding in het Mauritshuis met afsluiting drankje in Brasserie Mauritshuis. Het was een zeer geslaagde middag, met veel belangstelling. De inspirerende rondleiding maakte dat op de vaak bekende schilderijen toch weer een ander licht werd geworpen. De Hollandse meesters zoals Rembrandt, Rubens en Vermeer ging opnieuw voor ons leven. Na afloop werd geamuseerd nagepraat in de Brasserie van het Mauritshuis.

 

Jeu de Boules en Van Spinoza naar Voltaire

Op dinsdagmiddag 26 september startten we met een demonstratie jeu de boules en mochten we meespelen met de jeu de boules-vereniging AVW. Daarna gaf Jos de Wit, historicus en HVO-docent een lezing met PowerPoint over de filosofen Spinoza en Voltaire, en hun relatie met Den Haag, en de Verlichting. Een foto-impressie vindt u hieronder.

Foto's Inge Camfferman

Skyline van Den Haag

Afbeeldingsresultaat voor skyline den haag

Excursie De Skyline van Den Haag

Op zaterdag 16 september 2017 liepen 12 enthousiaste Vivendi-deelnemers de wandeling De Skyline van Den Haag. Gestart werd bij Den Haag Centraal, daarna werd het Anna van Buerenplein bezocht met de fontein en liepen we langs de sky scrapers van het Wijnhavenkwartier: De Kroon, de Hoftoren, de Zürichtoren, Castalia, Helicon en de Muzentoren. Ook werd het nieuwe VROM-gebouw bekeken met de mooie inrichting van de publieke rimte er omheen. Daarna volgde het stadhuis, met een blik in de trouwzaal, en er werd een blik geworpen op de bouwput van het in aanbouw zijnde Spuiforum. Bij de Nieuwe Kerk stonden we even stil bij het grafmonument van Spinoza. Daarna ging het via het Spui en Zieken, met een bezoekje aan de binnenplaats van de Bocht van Guinee via het Huygenspark naar The Penthouse, met prachtig uitzicht over Den Haag en de de gebouwen die we net bezocht hadden.

Inge Cafferman, bestuurslid van Bethel Blijft en coördinator van Vivendi, leidde de excursie en gaf tekst en uitleg. Alle deelnemers kregen een boekje met tekst en foto's van de verschillende gebouwen als hand out.

Foto Inge Camfferman

Toelichting Skyline van Den Haag

Inge Camfferman hield op dinsdag 12 september een PowerPoint presentatie over de De Skyline van Den Haag met toelichting op de gebouwen rond het Spuikwartier en Den Haag Centraal (CS). Ook de historie werd meegenomen met beelden en anecdotes uit vervlogen tijden.

Afbeeldingsresultaat voor skyline den haag 

Wandeling Ockenburgh

Op dinsdag 29 augustus maakten we een wandeling door landgoed Ockenburgh. Bij Brasserie OCK hadden we een pauze voor een drankje en gezellig samenzijn.

 

Foto's Inge Camfferman

Wandeling Kijkduin

Op dinsdag 25 juli hadden we via landgoed Meeer en Bos een wandeling naar Kijkduin, met een drankje aan de Boulevard van Kijkduin.

Afbeeldingsresultaat voor boulevard kijkduin

Foto's Inge Camfferman

 

Boottocht Westland

Op zaterdag 24 juni was de boottocht door het Westland en bezoek aan een druivenkas.

 

De boottocht door het Westland was een groot succes. Er waren 28 deelnemers. De boot was tjokvol. Opgestapt werd er bij het Loosduins Museum/Molen De Koorenschuur en om 11.00 u vertrok de boot voor een heerlijke tocht. Bezoek aan en lunch bij de historische druivenkwekerij de Sonnehoeck in Kwintsheul was een groot succes. Alles was perfect georganiseerd door Nellie Spaans, lid van het Vivendi-team. Hieronder een aantal foto's van de dag door Ron van Offeren, eveneens actief lid van het Vivendi-team.

Foto's Ron van Offeren

 

Presentatie Fietstocht Praag-Den Haag

Ron van Offeren van het Vivendi-team maakte in mei een fietstocht van Praag naar Den Haag. Hij kwam ons op 13 juni over zijn ervaringen vertellen: het afzien, maar ook de mooie gebieden waar hij langskwam en de mensen die hij tegenkwam. Hij had op 13 juni zijn fiets meegenomen en liet alle snufjes en bepakking zien die nodig zijn voor zo'n lange tocht.

Foto's Inge Camfferman

Workshop Schilderen

Tijdens de workshop schilderen gingen de deelnemers zelf aan de slag met doek en kwast. Het thema was: Mondriaan, maar in brede zin. Onvermoede talenten werden ontdekt ... Elly van der Knoop, van huis uit interrieur architect, verzorgde de workshop. De middag werd georganiseerd door Nellie Spaans.

Foto's Inge Camfferman

 

 

Tai Chi-demonstratie

Op 2 mei hield Vivendi een Tai Chi-demonstratie. Tai Chi is een sport die voortkomt uit de Chinese krijgskunst en gebaseerd is op de filosofie    van Yin en Yang. Kenmerkend zijn de langzame bewegingen die meestal solitair worden uitgevoerd. Het effect is ontspanning, betere doorbloeding, lagere hartslag, soepelere gewrichten, een betere spijsvertering, ademhaling, bewustzijn en een hogere weerstand.

Schevenings toneel door toneelgroep ONZIN

Opvoering op 16 mei van een sketch in het Schevenings dialect door de Groep ONZIN. Het authentieke Scheveningen - het vissersleven, het wonen, het dialect, de klederdracht en de gewoonten - is aan het verdwijnen. Met het Schevenings toneel worden de tradities van Scheveningen - het leven, het dialect en de klederdracht - in leven gehouden. Tijdens de middag werden ook filmbeelden vertoond met fragmenten van de Scheveningse kleding, met uitleg. De middag werd georganiseerd door Nellie Spaans.

Foto's Ron van Offeren

Voorlichtingsbijeenkomst VóórWelzijn

Op dinsdagmiddag 4 april hield welzijnsorganisatie VÓÓRWelzijneen informatiebijeenkomst bij Vivendi. De presentaties werden verzorgd doorouderenconsulent Linda Edelenbos en Andrea Cornets de Groot die zich metvrijwilligerswerk bezighoudt.

Ingegaan werd op het aanbod voor 55+ in Loosduinen, zoals de Huisbezoek- en Boodschappendienst, Hulp bij huisadministratie, het XL Servicepunt, Burenhulp Centrale, Begeleiden en Rijden en het Vrijwilligerspunt.

Aansluitend op de toelichting konden vragen gesteld worden waar de deelnemers goed gebruik van maakten.

Foto's Inge Camfferman

Muziek bij Vivendi

 

Op dinsdagmiddag 21 maart stond bij Vivendi de muziek centraal. Muzikant John Swaab gaf met life muziek een muziekcollege. Hij liet verschillende muziekstijlen horen, van klassiek tot pop en van jazz, latin, country tot blues. John Swaab studeerde orgel en piano aan het conservatorium.

Na het muziekcollege gaf Inge Camfferman een presentatie over de componisten die hun naam aan de omliggende straten in de wijk hebben gegeven. Aan bod kwamen onder andere Aaltje Noordewier, Catharina van Rennes, Julius Röntgen en Landré. Er werden plaatjes gekeken en anekdotes verteld.

Foto's Inge Camfferman

De bergsporter/wandelaar, een levend daagboek

Op dinsdag 7 maart 2016 hield Otto Laureijs bij Vivendi een presentatie onder de titel De bergsporter/wandelaar, een levend dagboek. Otto Laureijs is een ervaren bergsporter en nam de deelnemers mee op zijn tochten door de bergen. Daarna liet hij uitgebreid zien wat je al zo met je mee moet nemen op je tochten. Otto werd voor zijn interessante verhaal bedankt door Ron van Offeren, Vivendi-teamlid, en zelf bergsporter. 

Foto's Inge Camfferman

Opening Vivendi

 

VIVENDI werd op 21 februari 2017 geopend door ex-wethouder Ingrid van Engelshoven.

Foto's: Inge Camfferman

Wie zijn wij?

Het Vivendi-team bestaat uit de vrijwilligers:

·       Inge Camfferman

·        Willy Geitenbeek

·        Ron van Offeren

·        Nellie Spaans

·        Ruth en Paul Willems

De Vivendi-activiteiten worden georganiseerd en uitgevoerd vanuit de Stichting Bethel Blijft.


 

Contact

Stichting Bethel Blijft/Stichting Amadeus

© 2015 Alle rechten voorbehouden.

Mogelijk gemaakt door Webnode